dinsdag 27 maart 2007

Autootjes ruilen

Eén van de kindjes van de klas had Wouter een autootje gegeven, een coole zwarte Viper, waar met Tipp-Ex witte lijnen waren op geschilderd. Normaal staan we ruilen van speelgoed niet toe, omdat je niet weet waar het eindigt, maar hij was echt heel blij met deze blijk van sociaal vertrouwen, en eigenlijk gunden we het hem wel.

Onmiddellijk begon hij met het 'tunen' van de auto. Gouden plakkertjes op de bumpers, een uitgesneden gouden '02' voor op de zijkant... alles erop en eraan (foto volgt). Uren was hij daarmee zoet. Je zou het niet verwachten van een ADHD-er, maar typisch is wel dat hij zich volledig verliest in activiteiten die hem écht boeien.

Als je hem vraagt wat hij later wil worden, antwoordt hij steevast: tuner van auto's. Of misschien kunstenaar. Soms vraagt hij of hij met zijn tekeningen op de oprit mag gaan zitten, om ze te 'verkopen aan de voorbijgangers'. We gniffelen dan eens - we wonen immers in een doodlopende straat - maar zijn tegelijk wel trots op zijn zin voor initiatief, ook al heeft het een sterk materiële en opportunistische inslag. Die jongen gaat het nog maken in zijn leven, hahaha!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat "uren zoet zijn" mijn lievelings adhd-feature. :-)

Eens zo in "flow mode" flitst de tijd ongelofelijk voorbij en krijg je waanzinnig veel gedaan.

[en dat kan bizonder scary zijn]

- Philip

ADHD-mama zei

Een vriend van mij noemt het "hyperfocus". Ik vind dat wel een mooie benaming...

Klopt het voor jou dat die "flow mode" wordt afgewisseld met periodes van "chaotic mode" waarin je niets gedaan krijgt?

ADHD-mama

Anoniem zei

Ik zou het niet meteen 'afgewisseld' noemen. Eens in 'chaos' is het quasi onmogelijk om in 'flow' te geraken.

Het duurt altijd wel even om goed in 'flow' te geraken. Beste momenten voor mij zijn vroeg 's morgens en in de late namiddag.

Maar 'chaos' is niet per definitie 'niets gedaan krijgen'. Je krijgt wel dingen gedaan. Gewoon niet goed of niet nutig. :-)